21 Ağustos 2013 Çarşamba

Aşurenin Kaç Çeşit Malzemesi Vardır Aşureye Kaç Çeşit Malzeme Konur Aşurede Olması Gereken Malzemeler

Aşurenin Kaç Çeşit Malzemesi Vardır Aşureye Kaç Çeşit Malzeme Konur Aşurede Olması Gereken Malzemeler, Aşure Malzemeleri,  Aşure Tarifleri, aşureye kaç çeşit malzeme konulmalı, aşurede kaç çeşit malzeme olmalıdır, aşure kaç çeşit malzemeden yapılır,  aşure kaç çeşit malzemeden yapılır, aşurenin kaç çeşit malzemesi olmalı, Nelerdir Aşurenin kaç Çeşit Malzemesi Vardır

Aşure Tarifi
Malzemeleri
  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yaklaşık 6 litre (30 su bardağı) su
  • Bir su bardağı nohut
  • Bir su bardağı kuru fasulye
  • 250 gram kuru kayısı
  • 250 gram kuru incir
  • 250 gram kuru üzüm
  • Yaklaşık 4 su bardağı pekmez
  • 3 diş karanfil
  • 2 tane elma
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam tarçın
  • Bir çorba kaşığı buğday nişastası
  • Bir çorba kaşığı gül suyu

Üzeri İçin
  • Dolmalık fıstık
  • Fındık
  • Ceviz
  • Kuş üzümü
  • Nar
  • Tarçın
  • Çörek otu
Yapılışı:
Nohut ve kuru fasulyeyi de akşamdan ıslatın.
Bir gece önceden buğdayı hazırlayın.
Yarım kilo buğdayı bol suda güzelce yıkayın.
İçine yarım çay bardağı pirinç ilave edin.
10 su bardağı su ilave ederek buğday iyice yumuşayana kadar haşlayın.
Sabahleyin buğdayın üstü kaymak tutmuş olacak, kaymağı alarak atın.
Buğdayı çok büyük bir tencereye alın.
Üzerine 15 su bardağı su ilave edip tekrar kaynatın.
Bu sırada tahta kaşığın tersiyle buğdayları ezin ki, nişastasını salsın, helmelensin.
Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Nohudun kabuklarını çıkartın.
Kuru kayısı ve inciri ince ince doğrayın.
Kayısı, incir ve üzümü üzerlerini geçecek kadar suyla ayrı ayrı tencerelerde ateşe koyun.
Yumuşayana kadar haşlayın.
Yumuşayınca üzerlerine 1’er çay bardağı pekmez serpiştirin.
Koyu bir şerbet kıvamı alıncaya kadar kaynatın.
Bir cezvede 1 çay bardağı suyu karanfillerle birlikte 5 dakika kaynatın.
Ateşten alın, karanfilleri çıkarıp sadece suyunu koyun.
Elmaları küp küp doğrayın, onu da kısık ateşte önce kaynatın.
Sonra üzerine 1 çay bardağı pekmez koyup 2-3 dakika daha kaynatın.
Kısık ateşte buğdayı ısıtmaya devam edin.
Buğday ateşteyken yavaş yavaş bakliyatı, meyveleri, karanfilli suyu ilave edin.
Birer tutam tuz, karabiber, tarçın ilave edin.
Tadına bakın.
Arzu ettiğiniz tatlılığa gelinceye kadar içine pekmez ilave edin.
Ayrı bir tencerenin içinde 1 çorba kaşığı buğday nişastasını 1 su bardağı suda çözün.
Boza kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
Nişastalı suyu, buğdayın içine boca edin.
Hep birlikte karıştırarak bir taşım kaynatın.
Gül suyunu ilave edin.
Aşureyi kaselere koyun.
Dolmalık fıstık, ceviz, kuş üzümü, nar, tarçın, fındık ile üstlerini süsleyin.
Soğuduktan sonra servis yapabilir ya da komşulara dağıtabilirsiniz.