3 Ağustos 2013 Cumartesi

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi Zeytinyağlılar Zeytinyağlı Yemek Tarifleri Dolma Tarifleri

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi Zeytinyağlılar Zeytinyağlı Yemek Tarifleri Dolma Tarifleri, Yemek Tarifleri, Dolmalar, Patlıcan Yemekleri, Patlıcanlı Yemekler, Zeytinyağlı Yemekler, Zeytinyağlı Dolmalar.

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

  • Malzemeleri:
  • 30 tane kuru patlıcan 
  • 400 gram orta yağlı iri çekilmiş kıyma veya zırh kıyması
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı  
  • 4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1,5-2 yemek kaşığı toz sumak
  • 2 yemek kaşığı zevkinize göre acı veya tatlı kırmızıbiber  
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz 
Sos Malzemesi:
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 su bardağı kaynar su

Yapılışı
Önce genişçe bir tencereye su konur ve kaynatılır, su kaynayınca kuru patlıcanlar içine atılır, yaklaşık 10-15 dk tencerenin kapağı kapatılarak kaynatılır. Patlıcanlar haşlandıktan sonra soğuk suya tutulur ve içinde soğuk su olan başka bir kaba alınır.

Patlıcanlar haşlanırken, dolmanın içine koyacağımız pirinç 15 dk sıcak su da ıslanır. Pirinci ısladığımızda dolma daha çabuk pişmektedir bu yüzden ıslıyoruz.

Diğer taraftan soğan ve sarımsaklar ufak ufak doğranır. Geniş ve çukur bir kaba kıyma, soğan, sarımsak, ısladığımız ve suyunu süzdüğümüz pirinç, zeytinyağı, nar ekşisi, baharatlar, salça ve tuz koyulur, iyice karıştırılır. Haşladığımız patlıcanların içine 1-1, 5 parmak eksik kalacak şekilde doldurulur. Patlıcanların ağzı kapatılarak, tencereye birbirinin ağzını örtecek şekilde sıkıca yerleştirilir.

Tencereye dolmaları yerleştirip, salça, zeytinyağı ve kaynar suyu karıştırarak sos yapılır. Dolma tenceresi ateşe alınır ve üstüne sıcak sostan bir miktar dökülür, sonra üstüne dolma taşı veya ağır bir tabak kapatılır ve kalan sos tencerenin kenarından ilave edilir. Eğer sos dolmaların üzerini örtmediyse, dolmaların üstünü örtecek kadar kaynar su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak toplamda 45 dk pişirilir. Pişerken 15-20 dk sonra bir kez kontrol edilerek eğer suyu çok azalmışsa kaynar su ilave edilir.

Not: Eğer dolmanızı daha ekşi seviyorsanız, suyunu kontrol ederken 1 limonun suyunu ekleyebilirsiniz.